Μακριές νηματοειδείς δομές που βοηθούν στην κίνηση των πρωτοζώων και μερικών βακτηρίων.
Λέξεις κλειδιά:
Μεταγραφή
:
Η διαδικασία κατά την οποία, με καλούπι τη μία από τις δύο αλυσίδες του DNA, συντίθεται ένα μονόκλωνο μόριο RNA. Με τη διαδικασία αυτή προκύπτουν όλα τα είδη RNA (mRNA, tRNA, rRNA).
Λέξεις κλειδιά:
Μετάφραση
:
Η διαδικασία σύνθεσης των πρωτεϊνών, που πραγματοποιείται στα ριβοσώματα. Κατά τη διαδικασία αυτή η αλληλουχία νουκλεοτιδίων του mRNA «υπαγορεύει» την παραγωγή μιας πεπτιδικής αλυσίδας με συγκεκριμένη αλληλουχία αμινοξέων.
Λέξεις κλειδιά:
Μη παθογόνοι μικροοργανισμοί
:
Είναι τα μικρόβια τα οποία δεν είναι βλαβερά για την υγεία του ανθρώπου, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη διατροφή (π.χ. ζυμομύκητες).
Λέξεις κλειδιά:
Μικροοργανισμοί
:
Λέγονται και μικρόβια. Είναι οι οργανισμοί που δεν μπορούν να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι, γιατί έχουν μέγεθος μικρότερο από 0,1 mm.
Λέξεις κλειδιά:
Μικροχλωρίδα (μικροβιακή χλωρίδα)
:
Eίναι πληθυσμός μικροβίων που αποικίζουν το σώμα μας από τη στιγμή της γέννησής μας και είναι ωφέλιμα για την υγεία μας, είτε επειδή μας ωφελούν παράγοντας χρήσιμες ουσίες, είτε επειδή ανταγωνίζονται την εγκατάσταση των παθογόνων μικροβίων.
Λέξεις κλειδιά:
Μονογονία
:
Τρόπος αναπαραγωγής των μονοκύτταρων οργανισμών. Γίνεται με διχοτόμηση ή με εκβλάστηση του μητρικού οργανισμού και δεν απαιτεί την ύπαρξη διακριτών φύλων (αρσενικό, θηλυκό). Μονογονία παρατηρείται και σε φυτά.
Λέξεις κλειδιά:
Μύκητες
:
Μονοκύτταροι ή πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί. Παρασιτούν ή ζουν ελεύθεροι σε αέρα, στο νερό, στο έδαφος ή στα τρόφιμα και αναπαράγονται μονογονικά με απλή διχοτόμηση ή με εκβλάστηση. Μερικοί είναι παθογόνοι ενώ άλλοι μπορεί να είναι χρήσιμοι σαν αποικοδομητές ή για την παραγωγή ουσιών (π.χ. αντιβιοτικά).
Μυκητιάσεις
:
Νοσήματα που προκαλούνται στον άνθρωπο από παθογόνους μύκητες (π.χ. δερματόφυτα).