ΤΕΥΧΟΣ Β΄ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ 3.1: ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ - ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ |
Στο τέλος της διδακτικής αυτής ενότητας, ο μαθητής θα πρέπει να είναι ικανός:
- Να αναφέρει το αντικείμενο μελέτης της χημικής κινητικής.
- Να απαριθμεί λόγους που δείχνουν γιατί είναι σημαντικό να επηρεάζουμε την ταχύτητα των χημικών φαινομένων.
- Να εξηγεί τις βασικές προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματική μια σύγκρουση μεταξύ αντιδρώντων μορίων.
- Να περιγράφει τη θεωρία της μεταβατικής κατάστασης.
- Να εξηγεί τι είναι η ενέργεια ενεργοποίησης και τι το ενεργοποιημένο σύμπλοκο.
- Να αξιοποιεί τις τιμές της ενέργειας ενεργοποίησης διαφορετικών αντιδράσεων για να συγκρίνει τις ταχύτητές τους.
- Να αξιοποιεί δεδομένα από διαγράμματα που δείχνουν τα ενεργειακά χαρακτηριστικά της μετατροπής των αντιδρώντων σε προϊόντα, συμπεριλαμβανόμενου του ενεργοποιημένου συμπλόκου, και να μπορεί να εξάγει συμπεράσματα από αυτά.
- Να ορίζει το μέσο ρυθμό κατανάλωσης συγκέντρωσης αντιδρώντος (ή ταχύτητα κατανάλωσης αντιδρώντος) και το μέσο ρυθμό παραγωγής συγκέντρωσης προϊόντος (ή ταχύτητα παραγωγής προϊόντος).
- Να διακρίνει τη διαφορά στο πρόσημο μεταξύ μέσου ρυθμού μεταβολής συγκέντρωσης αντιδρώντος και μέσου ρυθμού κατανάλωσης συγκέντρωσης αντιδρώντος.
- Να εξηγεί τη σχέση μεταξύ ρυθμών μεταβολής συστατικών της αντίδρασης και των συντελεστών που αυτά φέρουν στη χημική εξίσωση της αντίδρασης.
- Να ορίζει τη μέση ταχύτητα αντίδρασης και να δίνει τις δυνατές εκφράσεις που μπορεί να έχει η μέση ταχύτητα ανάλογα με το σώμα του οποίου προσδιορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης.
- Να εξηγεί γιατί η ταχύτητα των περισσότερων χημικών αντιδράσεων ελαττώνεται με φθίνοντα ρυθμό.
- Να διακρίνει την ταχύτητα μιας αντίδρασης από το ρυθμό (ή ταχύτητα) κατανάλωσης αντιδρώντος, ή σχηματισμού προϊόντος.
- Να ορίζει τη στιγμιαία ταχύτητα αντίδρασης και να δίνει τις δυνατές εκφράσεις που μπορεί να έχει η στιγμιαία ταχύτητα ανάλογα με το σώμα του οποίου προσδιορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης.
- Να εξηγεί τι είναι η καμπύλη αντίδρασης και να σχεδιάζει, ποιοτικά, διάγραμμα καμπύλης αντίδρασης από δεδομένα.
- Να αξιοποιεί δεδομένα από διαγράμματα καμπυλών αντίδρασης και να μπορεί να εξάγει συμπεράσματα από αυτά σχετικά με τις μεταβολές συγκεντρώσεων των υπολοίπων συστατικών της αντίδρασης.
- Να αξιοποιεί την καμπύλη αντίδρασης ενός προϊόντος για να προσδιορίζει τη στιγμιαία ταχύτητα αυτού τη ζητούμενη χρονική στιγμή t, καθώς και τη στιγμιαία ταχύτητα της αντίδρασης.
- Να αξιοποιεί πειραματικά δεδομένα για τον υπολογισμό της ταχύτητας μιας αντίδρασης.
- Να επιλύει ασκήσεις και προβλήματα που χρειάζονται στοιχειομετρικούς υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της μέσης ταχύτητα της αντίδρασης, της μέσης ταχύτητας κατανάλωσης αντιδρώντος και της μέσης ταχύτητας παραγωγής προϊόντος.
- Να επιλύει ασκήσεις και προβλήματα προσδιορισμού στοιχειομετρικών παραμέτρων αξιοποιώντας δεδομένα σχετικά με τη μέση ταχύτητα της αντίδρασης ή τη μέση ταχύτητα κατανάλωσης αντιδρώντος ή τη μέση ταχύτητας παραγωγής προϊόντος.
Εισηγητές βιντεοδιαλέξεων: Πάγκαλος Σπύρος - Χαρίτος Κωνσταντίνος
Ήχος βιντεοδιαλέξεων: Γιαλούρης Παρασκευάς
Επιστημονικός έλεγχος: Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος – Γιαλούρης Παρασκευάς
Επιμέλεια σημειώσεων θεωρίας: Πάγκαλος Σπύρος - Χαρίτος Κωνσταντίνος
Επιστημονικός έλεγχος: Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος – Γιαλούρης Παρασκευάς
Επιμέλεια λυμένων θεμάτων, θεμάτων προς επίλυση: Πάγκαλος Σπύρος - Χαρίτος Κωνσταντίνος
Επιστημονικός έλεγχος: Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος – Γιαλούρης Παρασκευάς
Εισαγωγή: Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος – Γιαλούρης Παρασκευάς
Ποιοτικός έλεγχος: Κουκουλάς Βαγιανός - Παπαστεργιάδης Θωμάς.
Σωτηράκης Γιώργος - Χριστοπούλου Στέλλα


![]() Εμφάνιση |
Το περιεχόμενο του παρόντος ιστοχώρου υπάγεται σε Άδεια Χρήσης υπό την προϋπόθεση τηρήσεως των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις επεξηγήσεις των διπλανών συμβόλων. Η εν λόγω άδεια επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του έργου, χωρίς να τα διαθέτουν για εμπορικούς σκοπούς, υπό την προϋπόθεση να γίνεται αναφορά στο δημιουργό και να αναδιαθέτουν το έργο με τους ίδιους ακριβώς όρους που το διαθέτει το ΙΤΥΕ, δηλαδή αναφέροντας πάντοτε τον δημιουργό του πρωτοτύπου. Το ΙΤΥΕ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του στην περίπτωση παράβασης των όρων αναδιάθεσης του έργου. |
![]() |
Αναφορά Δημιουργού - Ο συγκεκριμένος όρος διευκρινίζει στο κοινό ότι μπορεί να προβαίνει σε κάθε επιτρεπόμενη ενέργεια (π.χ. αναπαραγωγή), όπως αυτή ορίζεται στην άδεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιήσει ρητή αναφορά στο δημιουργό του πρωτοτύπου. |
![]() |
Μη Εμπορική Χρήση - Η εφαρμογή του συγκεκριμένου όρου επιτρέπει στους χρήστες να αναδιανέμουν, να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του έργου μόνο για μη εμπορικούς σκοπούς. |
![]() |
Παρόμοια Διανομή - Ο εν λόγω όρος επιτρέπει στους χρήστες να προβαίνουν σε κάθε επιτρεπόμενη ενέργεια, υπό την προϋπόθεση η οποιαδήποτε αναδιανομή να πραγματοποιείται με τους ίδιους ακριβώς όρους που διατίθεται και το πρωτότυπο έργο. |